Dunes
UpdatesHet plastic probleem langs de Nederlandse kust.
Het plastic probleem langs de Nederlandse kust.

Het plastic probleem langs de Nederlandse kust.

Plastic vervuiling vormt een groot probleem aan de Nederlandse kust en de Wadden. Jaarlijks spoelen grote hoeveelheden plastic afval aan, variërend van grote stukken zwerfvuil tot microplastics. Deze vervuiling heeft schadelijke effecten op het milieu, de gezondheid van mens en dier, en zelfs op de economie van toeristische gebieden.

Gevolgen voor het milieu.
Plastics breken langzaam af en worden uiteindelijk microplastics, die zich ophopen in het milieu. Dieren, zoals zeevogels en vissen, verwarren plastic voor voedsel, wat kan leiden tot verstikking, darmblokkades en uiteindelijk de dood. Bovendien komen microplastics via de voedselketen in de menselijke consumptie terecht, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Initiatieven voor schoonmaak en preventie.
Gelukkig zijn er diverse initiatieven en organisaties die zich inzetten voor het schoonmaken van de stranden en het verminderen van plastic vervuiling:

Stichting De Noordzee: Deze stichting organiseert jaarlijks de Boskalis Beach Cleanup Tour, waarbij vrijwilligers de hele Nederlandse kustlijn opruimen. Het doel is niet alleen het verzamelen van afval, maar ook het vergroten van bewustwording onder de bevolking​ (https://www.noordzee.nl/onze-doelen/schone-zee/)​.

Stichting Nederland Schoon: Deze organisatie werkt samen met gemeentes, bedrijven en burgers om zwerfafval te verminderen. Ze organiseren activiteiten zoals de verkiezing van het schoonste strand van Nederland, waarbij Ameland in 2020 de hoofdprijs won voor het schoonste strand​​.(https://www.schonestranden.nl/)

Plastic Soup Foundation: Deze stichting richt zich op het aanpakken van de bron van plasticvervuiling. Ze promoten de 5R-en: Reduce, Refuse, Reuse, Rethink, Recycle. Ze hebben verschillende educatieve en preventieve programma’s om het gebruik van plastic te verminderen​​.(https://www.plasticsoupfoundation.org/)

Rijkswaterstaat: Deze overheidsorganisatie monitort de hoeveelheden zwerfafval op stranden en ontwikkelt methoden om microplastics in het milieu te meten. Hun data helpt bij het formuleren van beleid en initiatieven om de plasticvervuiling te bestrijden​ (European Environment Agency’s home page)​.

De Jutfabriek: Gestart door Vincent Kooijman en Ivo Wiersma op Terschelling, begon De Jutfabriek als een ludiek idee om iets te doen met het plastic afval op het strand. Inmiddels is het uitgegroeid tot een serieuze stichting met een focus op het reduceren van plastic afval. Wat begon met hobbymatige apparatuur in een schuur, heeft zich ontwikkeld tot een organisatie die met een ‘gewoon doen-mentaliteit’ oplossingen biedt voor het maatschappelijk probleem van plastic vervuiling.(https://www.dejutfabriek-terschelling.nl/)

Wat kun jij doen?
Iedereen kan bijdragen aan het verminderen van plastic vervuiling. Dit kan door bewuster om te gaan met het gebruik van plastic, deel te nemen aan schoonmaakacties, en te kiezen voor herbruikbare producten in plaats van wegwerpplastic. Daarnaast is het belangrijk om afval altijd netjes weg te gooien en te recyclen waar mogelijk.

De strijd tegen plasticvervuiling is een gezamenlijke inspanning van overheid, organisaties en burgers. Door samen te werken, kunnen we de kust en de Wadden schoner en gezonder maken voor mens en natuur.

Ben je nieuwsgierig geworden en heb je vragen over Frengo? Schroom niet om contact met ons op te nemen!
We staan klaar om al jouw vragen met een dosis enthousiasme te beantwoorden!